Andi Miron

Cocktail românesc de buci și craci

Delia este unul dintre puținii artiști români pentru care aș plăti un bilet să-l văd și să-l ascult. Calitățile ei vocale sunt recunoscute, are charismă, este sexy și mai scoate din când în când câte o piesă bună.  Același lucru nu se poate spune și despre ultima ei boacănă, intitulată ''1234 (Unde dragoste nu e)''.

Clipul, la fel ca piesa, este grotesc și caraghios. Probabil că Gheorghe Gheorghiu și-a smuls câteva fire din cap deja, asta dacă nu cumva a rămas mult prea fascinat sau hipnotizat de cracii și de fesele buclucașe ale Deliei. Fese și craci, dar ascultătorii nu sunt toți chiar niște tolomaci. Piesa a fost postată de o săptămână pe Youtube și a strâns până acum 3,2 milioane de vizionări, 21000 de dislikeuri, respectiv 37000 de likeuri. Numărul mare de dislikeuri cred că reflectă destul de bine calitatea slabă a produsului muzical. Ținând cont de faptul că în spațiul virtual - care este împânzit de cretini, iar aproape jumătate dintre reacții sunt negative la piesa Deliei, nu e puțin lucru.

Pentru că a rămâne în top este mai greu decât a reuși să ajungi acolo, Delia a scos această piesă tocmai pentru a se menține pe linia de plutire. Că va ieși ceva de calitate sau nu, contează mai puțin. Important este să vină cu ceva nou, cu o stare nouă. Piesa este un kitsch, cu versuri stupide, dar în 2016 orice este permis și aproape că nimic nu mai este catalogat drept caraghios. Excentricitatea ce depășește limitele penibilului este privită drept un lucru obișnuit sau chiar pozitiv. Omenirea a ajuns să accepte parade între homosexuali și probabil că în curând, vor fi încurajate și paradele de necrofili, zoofili și pedofili. Prea multă inconștiență și relaxare sub pretextul "trăim în democrație și suntem open minded", care vine la pachet cu niște consecințe negative.

Așadar, dacă kitsch-ul lui Nicki Minaj și a ei Anaconda este chic, de ce nu ar încerca și Delia ceva asemănător? Să te faci de rahat în ziua de azi e mai greu ca acum zece ani, chiar dacă scoți pe masă o țâță frumoasă, ambalată în ceva colorat, strălucitor și zgomotos. "Atractiv", cum ar spune unii...

Ultima piesă a Deliei poate suna mișto pentru un public cu fără prea multă cultură muzicală sau  pentru un public surdomut. Cât despre videoclip, da, se leagă bine cu versurile, în special cu partea "Se zice că dacă dai din fund baby, ai tot ce vrei", repetată într-un mod obsesiv. Aici da, bilă albă. Glumesc... Copilașii fără repere și modele solide, cât și maneliștii, respectiv taximetriștii care ascultă pe tură Radio ZU, s-ar putea să fie fermecați de această minunăție de piesă.

"1,2,3,4" rămâne pentru mine doar un cocktail neaoș de buci și craci, o replică plină de kitsch la modelele americane promovate și încă un bun motiv de a evita să ascult muzica comercială românească. Și cu asta basta, am vorbit prea mult despre nimic. Mai bine, ascultă asta!

1 comentarii:

''ye bini...ye bini...ye bini di tat.....eshti programata sa fii fara kilattt///''.

Reply

Trimiteți un comentariu