Andi Miron

Gata Internship-ul la Guvern

Tocmai ce am încheiat internship-ul organizat de Guvernul României, deci pot spune că am intrat într-o scurtă vacanță. Înainte să plec pe o insulă pustie, vă scriu pe scurt câteva impresii legate de acest program de internship. Fie că vă doriți sau nu să urmați o carieră în structurile guvernamentale, merită încercată experiența. Pentru mine au fost două luni pline, în care am luat contact direct cu realitatea din administrația publică centrală. Am văzut ce merge, ce nu merge, de ce nu merge și am cunoscut niște oameni faini.

Ceremonia de închidere, alături de Radu Puchiu, secretar de stat

Motivația

Fiind de mic atras de zona politică, interesul meu pentru acest program de internship e de la sine înțeles. În plus, având studii în domeniul comunicării și relațiilor publice și dorind să profesez în acest domeniu mai departe, am avut drept principale obiective cunoașterea modului de gestionare a imaginii/ comunicării guvernamentale și aducerea unor contribuții proprii pentru eficientizarea acestor procese. 
La Palatul Victoria, după festivitate, alături de Otilia

Activități

Au fost multe întâlniri cu demnitari, vizite în diverse instituții publice și evenimente organizate chiar de către noi, internii din cadrul programului. Eu am participat la întâlniri cu Mihai Tudose - premierul României, Gabriel Petrea - ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social, Lucian Romașcanu - ministrul Culturii, Doina Pană - ministrul Apelor și Pădurilor, Tudorel Toader - ministrul Justiției, Mihai Chirică - secretar de stat la MAI și la mai multe training-uri.

Internship-ul l-am făcut la Ministerul Apelor și Pădurilor, fiind repartizat pe Direcția de Comunicare. În ultimele trei săptămâni mi-am desfășurat activitatea la Cabinet Ministru și mi-a făcut plăcere să ofer o mână de ajutor pentru o zi și colegelor din Direcția de Afaceri Europene și Relații Internaționale.  Doamna ministru Doina Pană și Felicia Szucs - șef la Cabinet Ministru sunt doi profesioniști și oameni de o calitate rar întâlnită. De asemenea, mulți alți oameni faini în cadrul MAP pe care-i apreciez și care se știu în urma colaborării pe care am avut-o în cele opt săptămâni.
Am venit cu idei, inițiative, o parte dintre ele fiind deja implementate.

Întânire cu Mihai Chirică, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne
Realitatea

Vorbind strict din punct de vedere al modului de gestionare al comunicării, la nivel guvernamental, situația nu este deloc roz. Nu există strategie de comunicare la nivel de guvern, respectiv la nivel ministerial. În general, comunicarea în social media este lăsată de izbeliște, se practică o comunicare defensivă mai degrabă decât pro-activă, iar comunicarea internă reprezintă un alt aspect problematic.

De ce administrația publică nu e atât de performantă pe cât ne-am dori? Din punctul meu de vedere, trei motive explică situația actuală:

1. Lipsa dorinței - Există oameni bine intenționați, dar și rău intenționați sau indiferenți. Există oameni care merg pe principiul „timpul trece, leafa merge", pentru că „una este să acționezi pe banii tăi, alta e pe banii tutuor". Alta este motivația și responsabilitatea în aceste cazuri. Și cum există oameni care parazitează structurile guvernamentale nefăcând mai nimic, există și persoane corupte, într-adevăr. Dar asta e altă discuție și ar fi o mare greșeală să ne punem hashtag în frunte și să strigăm „corupții!", pentru că lipsa rezultatelor satisfăcătoare se datorează unor cauze multiple.
2. Lipsa putinței - La fel, există oameni competenți, dar și incompetenți.
3. Fluxul managerial - Atunci când se schimbă premieri, miniștri, secretari și directori de instituții și direcții pe bandă rulantă, nu putem vorbi despre o strategie coerentă, asemeni celor existente în corporații de exemplu. Administrația publică are nevoie de viziune pe termen lung, de leadership, nu de planuri făcute pe genunchi.

Pentru mine, internship-ul la Guvern a fost fix ceea ce a trebuit pentru vara asta. Dacă sunteți eligibili, vă încurajez să aplicați și voi la anul. 

Prima zi de internship, alături de ministrul Apelor și Pădurilor, Doina PanăTrimiteți un comentariu